Zdeněk Bakala spustil akci „Kníže na Hrad“

04.06.2010 13:21

 

Zdeněk Bakala spustil akci „Kníže na Hrad“

03. 06. 2010 – 18:57

Třetí nejbohatší občan České republiky Zdeněk Bakala věnoval Občanské demokratické straně 15 milionů, TOP 09 sedm a půl milionů a Věcem veřejným 6 milionů korun. Velmi správně odhadl, že tyto tři strany získají ve volbách jasnou převahu a s největší pravděpodobností sestaví vládu.

Vzhledem k tomu, že do doby životnosti nově zvolené poslanecké sněmovny spadá i prezidentská volba, není pochyb, že miliardář Bakala darovanými penězi odstartoval akci „Kníže na Hrad“. Karlovi Schwarzenbergovi bude na jaře 2013 sedmdesát pět let. Pokud mu zdraví dovolí, není důvod, aby se nestal prezidentem. Bakalův dar jednoznačně ODS i Věci veřejné zavazuje k podpoře případné kandidatury Schwarzenberga, který je Bakalovým přítelem a vzorem.

Státník a šlechtic jistě mohl usednout i v čele formující se vlády. Petr Nečas totiž dovedl ODS k nejhoršímu historickému výsledku a jeho vyjednávací pozice je velmi slabá. S podporou TOP 09 je ale silný. Odměnou by měly být hlasy pro Schwarzenberga. Navic ODS nemá a ani mít nebude srovnatelného kandidáta.

Jistým nebezpečím pro zhacení tohoto plánu mohou být pražské podzimní komunální volby. Pokud hlavní město ovládne TOP 09, může to znamenat zahájení rozkladu ODS a totální změnu politických poměrů v České republice. ODS tak začne být nespolehlivým partnerem a Bakalovy peníze budou zmařeny.
-mot-