Vyhraje volby v Hodoníně nové křídlo ČSSD?

28.07.2010 06:44

Zdroj:Hodonínský deník

Hodonínská ČSSD jde do komunálních voleb s „novou“ kandidátkou. Jejím cílem je ovládnout hodonínskou radnici.

 

Ilustrační fotografie.

Ilustrační fotografie.

Autor: DENÍK/Tomáš Škoda

S novou vizí strany se ale nestotožňuje dnes už bývalý předseda místní organizace ČSSD Hodonín Petr Hruška. Ten nejenom že po čtyřech letech rezignoval na svůj post, ale také podal žádost o vystoupení ze strany.

„Nebudu kandidovat za jinou stranu a ani nevím, zda se budu někdy angažovat v politice,“ svěřil se Hodonínskému deníku ex předseda Petr Hruška. Ten také dodal, že odešel, aby si zachoval svou tvář. „Nesouhlasil jsem s tím, jakým směrem se hodonínská ČSSD ubírá,“ konstatoval Hruška, který je manažerem TEZA Hodonín.

Podle zastupitele a také člena výboru strany Vladimíra Šťávy Hruška odešel, protože ho mrzelo, na jakou pozici ho jeho spolustraníci zařadili na kandidátce. „Hruška byl až na osmém místě kandidátky a měl nejhorší pozici ze všech členů výboru strany. Jako předsedu organizace ho to nejspíše zasáhlo a bral to jako projev nedůvěry,“ domnívá se Šťáva. Podle jeho slov měl Hruška také problém s novým nastupujícím křídlem ve straně, které tvoří šéf okresního archivu Jíří Mraka, projektant Vlastimil Trnečka, vedoucí SVČ Hodonín Šárka Látalová a podnikatel Roman Sedlačík. Tito lidé také obsadili přední místa kandidátní listiny pro komunální volby.

Na Šťávova slova Hruška reagoval tím, že s jeho tvrzením souhlasí. „Šťáva v podstatě vyjmenoval důvody, které mě vedly k odchodu ze strany.“

Podle ředitele hodonínského úřadu práce Vladimíra Šťávy, který figuruje až na jedenáctém místě kandidátky, je hlavním cílem tohoto vzniklého seskupení vyhrát volby a ovládnout tak hodonínskou radnici. „Nové křídlo se domnívá, že já a místostarostka Zuzana Domesová jsme staré struktury a že na kandidátce překážíme,“ nastínil situaci. Ten také podotkl, že nové křídlo v hodonínské sociální demokracii si myslí, že s touto kandidátkou má větší šanci na úspěch.

Lídr kandidátky do komunálních voleb Jiří Mráka ale podotkl, že kandidáti ze zadních pozic klidně mohou přeskočit lidi na předních místech. „Myslím si, že s touto kandidátkou máme nemenší šanci na úspěch,“ konstatoval Mráka. Ten také po Hruškovi převezme předsednické křeslo místní organizace ČSSD.

Jak se Mráka také svěřil, od lidí mu přichází emaily a sms. „Píší mně, že bez Domesové v čele kandidátky máme větší šance,“ podotkl Mráka.

Právě hodonínská místostarostka Zuzana Domesová figuruje až na sedmnáctém místě kandidátky. Ta předem avizovala, že nechce být lídrem kandidátky. „Původně mě kolegové dali na první místo, ale pak jsme se na výboru dohodli, že budu trojkou. Lídrem měl být Jiří Janda. Najednou se ale lídrem stal Mráka a já jsem byla na sedmnáctém místě,“ rozhořčila se místostarostka.

Lídr Mráka ale popřel, že by se jednalo o nějaké spiknutí uvnitř strany. „To si myslí místostarostka Domesová, ale není to pravda.