Volby v okrese: Posílili komunisté, TOP 09 u voličů neuspěla

14.10.2012 13:03

 

Volby v okrese: Posílili komunisté, TOP 09 u voličů neuspěla

 

Hodonínsko – Výsledky voleb v okrese Hodonín kopírují výsledné pořadí stran v Jihomoravském kraji. Vyhrála ČSSD (24,74%) následovaná komunisty (19,60%) a lidovci (18,77%). Rozdíl je v tom, že ODS (5,96%) předběhly Sdružení nestraníků (10,5%) a Nezávislí 6,66%). Celkem získalo mandát krajského zastupitele do roku 2016 devět kandidátů z okresu Hodonín, což je stejně jako v uplynulém volebním období.

 
 
 

O jedno víc, tedy tři křesla pro zástupce z Hodonínska, získala v krajském zastupitelstvu ČSSD. Nově zvolený poslanec Petr Šelepa z Veselí nad Moravou byl s výsledkem sociální demokracie spokojený, protože na Hodonínsku a Veselsku byl lepší než celokrajský. „Povzbudilo nás to," řekl i přesto, že si sociální demokraté po čtyřech letech v okrese pohoršili o deset procent. „Asi pět procent nám ubraly hlasy, které dali lidé komunistům jako – jak já říkám – takzvané truc hlasy, protože jsou zklamaní z celkové politické situace v zemi. A ubrali nám hlasy i Zemanovci, které volili naši bývalí voliči," zhodnotil Šelepa, jenž je profesí pedagog a v současné době je osobním tajemníkem předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky.

Oproti posledním volbám v roce 2008 posílili komunisté, kteří tentokrát v okrese předběhli KDU-ČSL i občanské demokraty a získali o tři procenta hlasů více než v roce 2008. Celkem budu mít okres v zastupitelstvu devět zastupitelů, což je o jednoho více než v uplynulém volebním období. TOP 09 se sice do krajského zastupitelstva dostala, ale na Hodonínsku neuspěla.

https://hodoninsky.denik.cz/zpravy_region/volby-v-okrese-posilili-komuniste-top-09-u-volicu-neuspela-20121014.html