Volební průzkum

14.04.2010 06:40

Průzkum pro OVM na Olomoucku: ČSSD s převahou vítězí

  zdroj: ČT24

Průzkum SC&C a STEM pro OVM v Olomouckém kraji Průzkum SC&C a STEM pro OVM v Olomouckém kraji

Praha – Podle průzkumu agentur SC&C a STEM pro předvolební Otázky Václava Moravce by volby do Poslanecké sněmovny v Olomouckém kraji vyhrála s převahou sociální demokracie. V regionu by uspělo ještě dalších šest stran. Z těch, které jsou nyní ve sněmovně, by neuspěla pouze Strana zelených. Pětiprocentní hranici překročily ještě TOP 09, Věci veřejné a Strana práv občanů – Zemanovci. Speciál Otázek Václava Moravce z Olomouckého kraje mohou diváci sledovat ve středu 14. 4. od 21:00 na ČT1 a ČT24.

ČSSD by v Olomouckém kraji volilo 27 procent oprávněných voličů. Druhá ODS na ni ztrácí 9 procent hlasů, volilo by ji 18 procent lidí. Hlasy pro KSČM a TOP 09 jsou téměř vyrovnané. Komunisty by volilo 13,5 procenta lidí, TOP 09 jen o půl procenta méně. KDU-ČSL získala 6,5 procenta hlasů, před lidovce se ale dostaly Věci veřejné, pro které by hlasovalo 8 procent voličů. Do sněmovny prošla ještě Strana práv občanů - Zemanovci s rovnými pěti procenty. Neuspěli naopak zelení, pro jejich stranu by hlasovala jen čtyři procenta oprávněných voličů.

Olomoucký kraj nyní ve sněmovně zastupuje dvanáct poslanců. Pět za ČSSD, čtyři za ODS, dva za KSČM a jeden za KDU-ČSL. Podle průzkumu plánuje jít k volbám téměř polovina oprávněných voličů. Určitě volit půjde 46 procent občanů, spíše ano 25. Určitě k urnám nepřijde 12 procent voličů, spíše se voleb nezúčastní 17 procent lidí.

Volební účast v Olomouckém kraji Volební účast v Olomouckém kraji

Politici by se měli zaměřit hlavně na podporu místních podnikatelů

V olomouckém hotelu Sigma se bude diskutovat především o rozvoji soukromého podnikání a státní podpoře firem. Na řadu přijde i tvorba nových pracovních míst. Hlavními hosty pořadu Otázky Václava Moravce Speciál budou poslanec Miloslav Vlček (ČSSD), poslanec Ivan Langer (ODS), poslanec Alexander Černý (KSČM), dětská lékařka Jitka Chalánková (TOP 09), konzultantka Lenka Andrýsová (Věci veřejné), náměstek hejtmana Pavel Horák (KDU-ČSL) a projektový manažer Radek Augustin (SPO–Zemanovci). Jako osobnost Olomouckého kraje vystoupí ředitel Muzea umění v Olomouci Pavel Zatloukal.

Příští Otázky Václava Moravce Speciál se budou konat ve středu 21. dubna v Ústí nad Labem. Celkově OVM Speciál nabídnou 15 vydání, přičemž posloupnost krajů bude vzestupná podle počtu voličů. Celý cyklus uzavře vpředvečer voleb duel lídrů dvou nejsilnějších stran. Debaty už proběhly v Karlovarském, Libereckém, Pardubickém kraji, na Vysočině, v Královéhradeckém, Plzeňském, Zlínském a Jihočeském kraji.