Strejček: Federalizaci evropských dluhů se musí Česko vyhnout obloukem

16.06.2012 21:24

 

Strejček: Federalizaci evropských dluhů se musí Česko vyhnout obloukem

 

Europoslanci ODS ve Štrasburku nepodpořili další posílení tzv. ekonomického vládnutí v Evropské unii.

 

Balíček dvou legislativních opatření známý jako two-pack (dvoubalík) navazuje na v září 2011 přijatý "six-pack", který předává podstatnou část pravomocí rozhodovat o základních parametrech národních rozpočtů členských států EU do rukou Evropské komise a Evropského parlamentu.

"Navrhovaná opatření zahrnují například společný evropský dluhopis, zavedení nových celoevropských daní, harmonizaci daňového základu firem nebo federalizaci dluhů," vysvětluje europoslanec a člen Výboru pro hospodářské a měnové otázky Ivo Strejček. "Jedině poslanci národního parlamentu, kteří získali mandát od svých voličů ve volbách, mohou rozhodovat o nejdůležitějším zákonu roku – o státním rozpočtu své země na následující rok. Navíc,  rozhodně není v zájmu českých daňových poplatníků platit dluhy někoho jiného. Premiér Petr Nečas má naši plnou podporu, když odmítnutím dalšího zadlužování nechce vtáhnout Českou republiku do této spirály smrti."

Problematický je podle Ivo Strejčka samotný koncept centralizace ekonomického rozhodování, které na zcela odlišné ekonomiky uplatňuje přístup "jedna velikost padne všem" (one size fits all). Zároveň pak bere voličům v jednotlivých členských státech možnost ve volbách rozhodovat o směřování země.

"Občané členských zemí jsou po léta stavěni před rozhodnutí z Bruselu. Po celá desetiletí bruselské návrhy musí přijímat, aniž by měli reálnou moc je jakkoliv ovlivňovat či je odmítat. To přirozeně způsobuje jejich rozčarování a nedůvěru. Je pochopitelné, že se pak ve volbách obrací ke krajním politickým uskupením, v nichž vidí ochranu před bruselskými rozhodnutími. Tzv. „two-pack“ tuto zjevnou, v Řecku potvrzenou, skutečnost ignoruje. Takové návrhy jsou pro demokracii nebezpečné a jsou výrazem dlouhodobě chybného politického myšlení evropských elit.," říká europoslanec.

Všechna vyjmenovaná opatření by se přitom měla prozatím vztahovat pouze na členské země eurozóny.

Podle Ivo Strejčka je pro Českou republiku namístě obezřetnost i v případě posíleného dozoru nad zeměmi eurozóny. "Eurozóna se stále více posouvá směrem k centrálně řízené federaci. Proto musejí o vstupu do takového spolku rozhodnout čeští občané v referendu," uzavírá Ivo Strejček.

PaedDr. Ivo Strejček
poslanec EP
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/politici-volicum/Strejcek-Federalizaci-evropskych-dluhu-se-musi-Cesko-vyhnout-obloukem-236274