Starostka zrušila schůzi zastupitelů

27.08.2010 18:27

Zdroj: MF Dnes

Kdy a zda vůbec zasednou naposledy ve stávající sestavě hodonínští zastupitelé, není zatím jasné. Avizovaný termín totiž rozhodnutím vedení města padl. Podle opozice je hlavním důvodem strach z „praní špinavého prádla“ před volbami.

HODONÍN Když se jeden z největších kritiků radnice a neúnavný diskutér hodonínského zastupitelstva Vítězslav Krabička (Strana zelených) doslechl, že 6. září nebude jednání zastupitelstva, měl pro to jen jediné vysvětlení.

„Vedení města se bojí. Za zrušením posledního jednání zastupitelstva je jenom strach. A bojím se, že stávající koalice bude bránit tomu, aby nějaké zastupitelstvo vůbec ještě do voleb proběhlo,“ odhaduje po řadě kauz, které otřásly hodonínskou radnicí v posledních měsících, opoziční zastupitel Krabička.

K rozhodnutí zrušit nebo odložit poslední schůzi zastupitelů města přivedl starostku Milanu Grauovou vedle jistých obav z další konfrontace podle něho také nedávný rozkol v ČSSD.

„Koalice prostě ztratila půdu pod nohama,“ míní o čerstvém dění v Hodoníně a rozhodnutí o zrušení posledního jednání zástupců stran Igor Taptič (Nezávislí). Že je důvodem, proč se zastupitelé nesejdou avizovaného 6. září, strach, aby opozice nevytáhla těsně před volbami náhodou ještě dalšího „kostlivce ze skříně“, je přesvědčený také on. „Navíc v této chvíli žije většina zastupitelů v domnění, že 6. září skutečně zastupitelstvo bude a že se na něm budou projednávat velmi závažné problémy. Že to tak není, jim dosud nikdo neoznámil,“ tvrdí opoziční zastupitel Taptič. A přidává: „Vedení města nefunguje. S bývalým starostou Šimečkem si vyřizuje účty nad zpackanými projekty jako demolice hotelu 271 lůžek, fotovoltaická elektrárna, Villa Dragoun a jiné. Pak se není možné divit, že jediné, co nelze, je veřejné jednání zastupitelstva. A občané se svými žádostmi, pro město důležité body programu či zprávy kontrolních výborů se prostě před volbami projednávat nebudou?“ ptá se Taptič.

Náhradní termín z technických důvodů

Starostka Milana Grauová tvrdí, že termín pouze posunula. „A to z technických důvodů. Sbíráme podklady k některým závažným věcem, které se ještě musí projednat do voleb. Jinak hrozí, že by město mohlo tratit,“ vysvětlila Grauová, proč jednání zatím není.

Podle ní je tvrzení protistrany, že zastupitelstvo odsunula nebo zrušila proto, aby se před volbami „nepralo špinavé prádlo“, nesmyslné.

Rozladěný ze zrušení jednání je ale například také čerstvý poslanec za Věci veřejné Otto Chaloupka. Ten chtěl totiž využít svého poslaneckého práva a přijít na zasedání mimo plán s body, které by zřejmě také podle něho rozjitřily vášně. „Můj pocit z toho je jediný - starostka a vedení města už nechtějí riskovat, že někdo bude do něčeho ve finále ještě rýt,“ tvrdí Chaloupka.

Podle něho už město letos splnilo svou zákonnou povinnost. „Čtyři jednání, která musí svolat, už letos proběhla. Teď je to na libovůli starostky,“ řekl nový poslanec za Hodonínsko. S novými otazníky teď bude usínat znovu i Josef Černý ze sdružení těžce tělesně postižených Oáza. „Doufám, že zastupitelstvo ještě bude. Máme podanou žádost o dořešení slíbeného daru na demolici budov v areálu,“ obává se komplikací Černý.

Zda ještě do voleb projednají zastupitelé zprávu kontrolního výboru, který zjistil pochybení rady města v kauze „demolice 271 lůžek“, či se budou se zabývat otázkami kolem pochybení odvolaného ředitele ZOO Miroslava Fraise, zatím není jisté. Náhradní termín starostka Grauová dosud nezná.

» Více o dění na radnici v Hodoníně čtěte na brno.idnes.cz

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava

Autor:

  • Hana Raiskubová