Starostka odložila schůzi. Kvůli volbám?

04.09.2010 09:37

Zdroj: Hodonínský deník

Hodonín - Dnes už je jisté, že pondělní zasedání hodonínského zastupitelstva se neuskuteční. Starostka Milana Grauová ho přesunula na sedmadvacátého září. Někteří zastupitelé ji podezřívají, že ho odkládá kvůli blížícím se volbám.

„Objevily se nové věci, které musíme přichystat. Jsou to záležitosti týkající se rozpočtu města,“ odůvodnila odložení zasedání zastupitelstva Grauová (ODS). Jak upozornila, město funguje nepřetržitě a je normální, že se vyskytnou záležitosti, které se musí pro zastupitelstvo zpracovat.

Podle opozičního zastupitele za Stranu zelených Vítězslava Krabičky je ale tento krok starostky účelový. V oznámení zastupitelům, jak řekl, neuvedla ani jeden důvod, proč schůzi odložila. „Možná se před volbami zalekla zpráv kontrolního výboru týkající se například kontroverzní demolice Lidové školy a hotelu „271“ lůžek,“ domnívá se.

Stejný názor sdílí i člen kontrolního výboru Pavel Teplý. Jak totiž uvedl, výbor dospěl k závažným záměrům, které vyznívají v neprospěch vedení města. „Aniž by byl důvod k demolici, město už vybíralo firmu, která ji provede. Rada pak schválila demolici a neměla povolení od hodonínského stavebního úřadu,“ nastínil jeden ze závěrů kontroly Teplý.

Grauová ale odmítá, že by odložení zasedání zastupitelstva bylo účelové. „Pokud opoziční zastupitelé mají pocit, že chtějí něco zveřejnit a rozmazávat v médiích, tak to udělají bez ohledu na to, kdy je termín zasedání zastupitelstva,“ argumentuje.

Na stranu Krabičky a Teplého se ale přidal i další opoziční zastupitelé za Nezávislé Ivo Knápek a Igor Taptič. „Schůze se měla konat už posledního srpna, potom šestého září a nakonec se sejdeme až sedmadvacátého září. Pokud vedení nestihlo předchystat materiály, tak na radnici asi nemá co dělat,“ tvrdil Taptič.

Hodonínský deník se ptal na názor i ostatních zastupitelů. Z sedmnácti si jich sedm myslí, že starostka měla k odložení schůze pádné důvody. Místostarostka Zuzana Domesová například uvedla, že k tomuto kroku má starostka plné právo, protože to vyplývá ze zákona o obcích. V něm se uvádí, že zastupitelstvo obce se schází podle potřeby, nejméně však jedenkrát za tři měsíce. Zasedání zastupitelstva obce svolává a zpravidla řídí starosta.

Ostatní dotázaní zastupitelé odpovídali s tím, že slyšeli podobné spekulace, ale důvod Grauové k přesunutí termínu neznají. Deset z oslovených zastupitelů jsou přitom členové vládnoucí koalice na radnici složené z ODS, ČSSD a KDU–ČSL. Čtyři oslovení jsou členy KSČM.

Na otázku odpověděl také nezařazený zastupitel Lubor Šimeček, který si také myslí, že Grauová měla k odložení schůze dobré důvody. Komentovat rozhodnutí starostky nechtěl zastupitel za ČSSD Jiří Mráka, Starostku za její rozhodnutí neodsoudil ani opoziční zastupitel za Nezávislé Petr Srnec. „Je důležité, že zastupitelstvo sejde,“ řekl. Ostatních třináct z jednatřiceti zastupitelů se Hodonínskému deníku nepodařilo zkontaktovat. Nezvedali mobilní telefon, anebo ho měli vypnutý.