Složte funkce! Vyzývá ČSSD hodonínské radní

24.08.2010 08:06
Zdroj: Hodonínský deník
Hodonín – Kvůli dlouhodobému chování Domesové a Šťávy, teď mají oba dva radní rezignovat. Myslí si to místní organizace ČSSD Hodonín.
 
Pár týdnů před komunálními volbami místní organizace ČSSD Hodonín vyzvala místostarostku Zuzanu Domesovou a radního Vladimíra Šťávu, aby rezignovali na své funkce na tamní radnici. Ti ale své posty nesloží. Nevidí k tomu důvod.

„Jmenovaní byli do svých funkcí zvoleni jako členové ČSSD a svým vystoupením ze strany ztratili k výkonu těchto funkcí mandát,“ uvádí ve svém tiskovém prohlášení hodonínská sociální demokracie. Šťáva s Domesovou totiž ze strany vystoupili a do komunálních voleb jdou za politické seskupení Sdružení nestraníků. Důvodem jejich jednání bylo to, že je členská základna drtivou většinou nenavrhla na kandidátku hodonínské sociální demokracie. Stalo se to v době, kdy Domesová trávila dovolenou na Islandu. Ta to bere jako zradu a jednání svých bývalých spolustraníků označuje jako Islandský atentát. Místní organizace se ale brání tím, že jediným důvodem k tomuto kroku bylo dlouhodobé neakceptovatelné jednání Šťávy a Domesové.

„Toto chování odhalilo, při absenci respektu k principům vnitrostranické demokracie, jejich motivace pro působení v komunální politice. Touto motivací bylo a je sledování pouze jejich osobních zájmů a ambicí,“ stojí v prohlášení místní organizace ČSSD doslova.

Radní: Zůstáváme

Domesová a Šťáva o výzvě místní organizace ČSSD včera nic nevědli. „Mě k rezignaci nikdo nevyzval a říci mohu jen to, že odstupovat z funkce radního a zastupitele nehodlám,“ vzkázal svým bývalým spolustranikům Vladimír Šťáva. Ve stejném duchu se nesla odpověď také místostarostky Domesové, která navíc novému vedení hodonínské sociální demokracie doporučila, aby si jeho členové dali hadr na hlavu. „Mě ze zastupitelstva nemůže nikdo odvolat. Pánové si pletou koše s baňama. Odvolat mě může pouze smrt a moje rozhodnutí,“ rozhořčila se Domesová.

Oba radní se také ostře ohradili proti tvrzení o ztrátě mandátu. „Kde na to v organizaci došli? Když vystoupí poslanec ze strany, ztrácí snad taky mandát?“ nechápe argumenty místní organizace místostarostka.

Členská základna místní organizace a také klub zastupitelů ČSSD ve vydaném prohlášení také reagují na lživé a úmyslně zkreslené informace, které tito jmenovaní, jak zpráva uvádí, opakovaně poskytli sdělovacím prostředkům.

„Informace obsahovaly vulgarismy a osobní napadání některých členů strany, jsou podávány za účelem poškodit místní organizaci,“ uvedli dále.

Šťáva se proti tomu ohradil, že nikdo nepoškozuje stranu více než lidé, kteří v současnosti vedou hodonínskou ČSSD.

Hodonínská starostka Milana Grauová k událostem v ČSSD jen sdělila, že oba radní nemůže nikdo zbavit zastupitelského mandátu. „Do křesla radního a místastrosty jsou voleni politici zastupiteli. Ti je mohou také odvolat ,“ sdělila Grauová.