Sdružení chce být u výběru nového ředitele nemocnice

02.01.2012 21:32

Sdružení chce být u výběru nového ředitele nemocnice

I přes avizovaný odchod ředitele Josefa Pejchla z kyjovské nemocnice neplánuje sdružení Občané za Nemocnici Kyjov končit ve své činnosti.

 

Ještě před Vánoci například odeslali dopis hejtmanovi s prosbou o okamžité omezení pravomocí ředitele, který oficiálně odejde až na konci ledna.

„Problémů k řešení máme před sebou ještě dostatečné množství a to v době, která je celosvětově více než problematická. Proto bude nutné začít co nejrychleji jednat, neztrácet čas provinciálním politickým pletichařením, ale začít problémy řešit společně a státnicky,“ shrnul za občanské sdružení jeho předseda Jaroslav Kliment.

Sdružení se teď chce zaměřit na nápravu škod, které podle něj odcházející ředitel udělal. Jeho členové by se například rádi účastnili výběru jeho nástupce. Chtějí se také pokusit o záchranu psychologické ambulance, jejíž konec je načasován na stejný termín, kdy má Pejchl odejít. Totéž platí i o psychiatrické ambulanci, kterou už měsíc zajišťuje externista.

„Situace je teď taková, že se kliniky nedovolají psychiatrické pomoci pro své pacienty v akutních situacích a psychologové jsou velmi přetíženi a postupně musejí připravovat ukončení péče o lidi, i když potřeba jejich péče je enormní,“ uvedla další z členek sdružení Martina Hýžová.

Sedm tisíc podpisů

Sdružení se také konečně dočkalo krajské odpovědi na otevřený dopis, ve kterém požadovalo Pejchlovo odvolání a vyjmenovalo jeho hlavní prohřešky. Odpověď přišla po Vánocích, přestože dopis z Kyjova dostali krajští radní před téměř třemi měsíci a petici podepsanou více než sedmi tisíci obyvateli dostali před téměř měsícem.

V odpovědi od radního zodpovědného za oblast zdravotnictví Oldřicha Ryšavého se ale neobjevilo nic, co by odpůrcům současného ředitele dalo za pravdu. Rozhodnutí, které učinil, byly podle Ryšavého v jeho kompetenci. Ve svém vyjádření se krajská rada za Josefa Pejchla opět postavila s tím, že jeho odvolání není už třeba řešit, když sám podal rezignaci.

Pejchl nastoupil na post ředitele nemocnice Kyjov před více než rokem. Způsob jeho vedení a kroky, které učinil, vedly lékaře a sestry nemocnice k založení zmíněného sdružení. Ke snaze odvolat ředitele se později přidali i starostové Kyjovska.

https://hodoninsky.denik.cz/zpravy_region/sdruzeni-chce-byt-u-vyberu-noveho-reditele.html