Opozice: rozšíření úřadu je plýtvání penězi

17.08.2010 07:06

Zdroj: Hodonínský deník

Hodonín - Dluh Města Hodonína se pohybuje okolo dvě stě padesáti pěti milionů korun. Radnice přesto plánuje přístavbu a nástavbu městského úřadu na Národní třídě. Z řad opozičních zastupitelů se ale ozývá, že jde opět o zbytečné plýtvání penězi, a povede to jen k dalšímu zadlužování. Vedení města se však brání. Chce sjednotit úřad a ušetřit na poplatcích za energie.

 

„Dnes se odbory města nachází ve třech budovách na radnici, na Horních Valech a na Národní třídě. Lidé pak musí pobíhat z jednoho místa na druhé, a to je člověk naštvaný dříve, než něco vyřídí,“ nastínila jeden z dalších důvodů záměru města hodonínská starostka Milana Grauová (ODS).

Podle vedoucího odboru investic a údržby Jiřího Štukavce ale zatím město nemá spočítáno, kolik bude přístavba a nástavba stát. „Projektová dokumentace ještě není hotová, proto jsme nemohli stanovit rozpočet,“ uvedl Štukavec.

Ten také dodal, že plánovaná stavební úprava má ještě jeden důvod, a to snížení nákladů za elektřinu a další nezbytné výdaje na provoz. I přes tyto argumenty se již během schvalování úpravy rozpočtu na rok 2010 ozývali někteří opoziční zastupitelé a zpochybňovali, zda je rekonstrukce nutná.

Zbytečná investice?

„Je to zbytečná a nepromyšlená investice v řádech několika milionů korun,“ vytkl vedení radnice jeden z jejich největších kritiků, opoziční zastupitel ze Strany zelených Vítězslav Krabička. Ten také navrhl, aby se úředníci z Horních Valů přestěhovali do kanceláří na Národní třídě, které nyní město pronajímá úřadu práce.

K tomu nakonec brzy dojde. Jak totiž informoval ředitel úřadu práce Vladimír Šťáva, odbor státní sociální podpory se za dva týdny z těchto prostor stěhuje do opravené budovy v ulici Lipová alej. „Ta patří úřadu práce, takže ušetříme na nájmu, který jsme platili městu za pronájem kanceláří v budově městského úřadu,“ vysvětlil Šťáva.

Do uvolněných prostor se tak přestěhuje z Horních Valů odbor ekonomiky města, který proto bude podle slov starostky Grauové z organizačních důvodů několik dnů mimo provoz.

Přestože tak město získá k dispozici šestnáct kanceláří a tři místnosti k archivaci, od svého záměru rozšířit kapacitně úřad neustoupilo. „Na Horních Valech sídlí ještě další odbory, jako jsou například školství či stavební úřad. Ty se už na Národní třídu za stávajících podmínek nevejdou,“ odůvodnila rozhodnutí města Grauová.

Všechny argumenty radnice pro uskuteční záměru ale nepřesvědčily ani dalšího z opozičních zastupitelů Ivo Knápka. Ten upozornil, že město uskutečnilo hned několik náročných investicí, jako je například rekonstrukce koupaliště. Proto by se podle něj měli současní představitelé hodonínské radnice zamyslet nad finanční situací města, která není zrovna růžová. Z úst opozice na jednání zastupitelstva také zaznělo, že město sice od roku 2006 utržilo na prodeji bytů přes pět set milionů korun, přesto se dluh Hodonína nesnížil.