Krajský radní Jiří Janda řídí i se 12 body. Úřad mu řidičák nechal

30.08.2010 07:23

Zdroj: MF Dnes

Krajský radní Jiří Janda z ČSSD nasbíral loni jako řidič 12 bodů. A měl by tedy přijít o řidičský průkaz. Jenže krajští úředníci byli k Jandovi nebývale vstřícní. A průkaz mu nechali. Podle odborníků je takový postup velmi nestandardní.

BRNO Krajský radní Jiří Janda z ČSSD měl v době svého působení na kraji zřejmě protekci. Ačkoliv jako řidič loni nasbíral 12 bodů, nepřišel o řidičský průkaz. Úředníci krajského úřadu se k němu totiž zachovali velmi shovívavě.

Z úředních dokumentů, do nichž měla redakce MF DNES možnost nahlédnout, se podařilo rekonstruovat postup, díky němuž radnímu Jandovi před rokem jeho řidičský průkaz zůstal.

Poté, co Janda nasbíral 12 bodů, mu úředníci městského úřadu v Hodoníně formálně sebrali řidičák. Radní podal proti tomu námitku, které hodonínský úřad nevyhověl.

Janda se tedy odvolal a ve druhé instanci řešil jeho záležitost dopravní odbor krajského úřadu, jehož úředníky mohl radní každodenně potkávat na chodbách úřadu. Poté, co odvolání nevyhověl ani krajský úřad, napadl Janda jedno z rozhodnutí o přestupku. To už bylo několik měsíců pravomocné, šlo ale jen o jeden z podkladů k odebrání řidičáku. A v tomto případě už byl úspěšný.

Úředníky zřejmě obměkčil argument o nepostradatelnosti automobilu v rodině Jandových. „Byla by mi způsobena velmi vážná a nenahraditelná újma tím, že bych nemohl řídit motorové vozidlo a nemohl bych zajišťovat přepravu rodinných příslušníků, kteří jsou na mou pomoc odkázáni,“ napsal Janda v jedné ze svých žádostí.

Krajský úřad poté zrušil rozhodnutí o přestupku, který spáchal, když na křižovatce v Dolních Bojanovicích nedal přednost v jízdě. Takže radní Janda díky formálním kličkám nedosáhl dvanácti bodů, a řidičský průkaz mu tedy dodnes zůstal.

On sám na vstřícnosti úředníků nevidí nic zvláštního. „Odvolání jsem konzultoval s právníkem. Mám za to, že jsem neporušil zákon, už si ale přesně nepamatuji, jak to probíhalo,“ prohlásil Janda.

Sami úředníci na to mají odlišný názor. „Jde o nestandardní postup. Po formální stránce je tento postup možný, normální člověk by s ním ale neuspěl,“ prohlásil pod podmínkou zachování anonymity jeden z lidí, kteří jsou s věcí obeznámeni.