Jiří Crha: Ať KDU ČSL zveřejní, které krajské nemovitosti chce použít k výstavbě bytů

18.09.2012 20:31

 

Jiří Crha: Ať KDU ČSL zveřejní, které krajské nemovitosti chce použít k výstavbě bytů

Kandidát ODS na hejtmana Jihomoravského kraje Jiří Crha dnes vyzval vedení krajské KDU – ČSL, aby zveřejnila seznam nemovitostí, které by ráda využila pro výstavbu bytů. Podle ODS je celý nápad jen populistickým předvolebním heslem, který je v praxi nerealizovatelný.

Pokládám tento návrh za nesmyslný a populistický. Pokud to lidovci myslí vážně, měli by veřejně prezentovat konkrétní projektové záměry a nepronášet jen líbivá bezobsažná hesla. To samé platí i pro centrální nákupy energií v režii kraje,“ uvedl Jiří Crha.

Bytová politika je otázkou městských samospráv a státu, kraje v tomto směru nemají mnoho možností. Jedinou cestou je přímá podpora obcí a měst. „Kraj nevlastní pozemky ani nemovitosti, které by výstavbu umožňovaly. Nehledě na fakt, že financování těchto projektů formou dalších úvěrů je v případě silně zadluženého Jihomoravského kraje krajně nezodpovědné. Zajímalo by mě také, jestli si někdo ověřil, jaká je po těchto bytech poptávka. Nezájem o startovací byty v Brně mluví spíše o opaku. Celé to tak působí jen jako snaha o další nezodpovědné tahání peněz z veřejných rozpočtů,“ dodává Crha.

ODS ve svém programu preferuje úzkou spolupráci a podporu obcím pří přípravě územních plánů a dalších aktivitách, které mají na bytovou politiku přímý dopad.