Hodonínská nemocnice chystá kapli

27.12.2011 21:13

Hodonínská nemocnice chystá kapli

Symbolicky po šedesáti letech od otevření se pacienti hodonínské nemocnice dočkají své kaple. Tu na 1. Máje 2012 požehná brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

 

„Myšlenka nemocniční kaple existovala u nás dlouho, možná už dvacet let. Uvědomujeme si to, že se při minulém sčítání lidu přihlásilo k náboženskému vyznání pětaosmdesát tisíc lidí v okrese Hodonín. A to je vysoké číslo,“ upozornil ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík s tím, že už od prvního dubna mohou pacienti nemocnice využít pastorační péče.

Projektu kaple pomohlo to, že nemocnice získala v roce 2010 na digitalizaci radiologického oddělení. Postupně se tak naproti němu začal uvolňovat archiv snímku. „Tento prostor jsme vyklidili a připravujeme jej na to, aby se mohl přeměnit na kapli,“ upřesnil Tesařík.

Podle něj je důležité, že kaple bude blízko výtahu, takže bude dostupná jak pro pacienty na vozíčku, tak dokonce i pro ty, které tam přivezou ležící na lůžku. „Těm pacientům, co jsou v těžkém zdravotním stavu, řeší existenční otázky nebo se cítí být osamoceni, chceme tímto krokem vyjít vstříc. Spolu s pastorační péčí jim tak nabídneme komplexní služby,“ uvedl ředitel.

Sakrální interiéry

K výstavbě kaple dostala hodonínská nemocnice už i dovolení od brněnského biskupa. Nová kaple tak ponese jméno svaté Anežky České a autorem malířské výzdoby bude Milivoj Husák. Ten své umění ukázal již na několika sakrálních interiérech – například kaple Ducha svatého na brněnském biskupství, Nanebevzetí panny Marie ve Žďáru nad Sazávou či nástěnné malby v kapli Masarykova onkologického ústavu v Brně.

Vedení nemocnice počítá se stavební náklady čtyři sta padesát tisíc, a dalších dvě stě tisíc spolkne vybavení interiéru kaple. Jen menší část nákladů pokryje ze svých zdrojů sama nemocnice. Další peníze má přinést sbírka, která se uspořádá na římskokatolických farnostech v okolí Hodonína.

Slavnostní otevření nemocniční kaple se uskuteční prvního května příštího roku a bude spojené s vysazením a žehnáním památné lípy. Při této slavnostní příležitosti zahraje Dechová hudba Šohajka a zazpívají Mužáci z Mutěnic.

https://hodoninsky.denik.cz/zpravy_region/hodoninska-nemocnice-chysta-kapli20111222.html