Hodonín chce všechny školy i v roce 2020

03.01.2012 21:44

Hodonín chce všechny školy i v roce 2020

Hodonín má po sedmi letech novou koncepci školství, která platí do roku 2020. Počítá se v ní se zachováním všech mateřských a základních škol.

 

„Vychází z povinnosti dbát o soulad rozvoje vzdělání a školských služeb se zájmy obyvatel obce, potřebami trhu práce, s demografickým vývojem a rozvojem území,“ uvedla mluvčí hodonínské radnice Petra Kotásková s tím, že dokument počítá i s dostupností vzdělávání.

Vedoucí hodonínského odboru školství Rostislav Smejkal postupně zanalyzoval vývoj školství v Hodoníně v celé nabídce předškolního, základního, středního, základního uměleckého a zájmového vzdělání od roku 2004. Jeho záměry do konce tohoto desetiletí v prosinci schválila městská rada.

Z koncepce například vyplývá, že by už v roce 2013 nemusela vyhovovat kapacita mateřských škol. Koncem září minulého roku bylo do jednatřiceti tříd zapsaných 753 dětí. „Pokud budeme očekávat stejný vývoj jako v posledních letech, může počet dětí přihlášených k předškolnímu vzdělání v roce 2012 až 2013 dosáhnout přibližně na osm set třicet,“ upozornil Smejkal. Pro navýšení kapacity navrhuje rekonstruovat do konce roku 2013 některý z objektů 
v majetku města.

Ale již předtím se může jedna ze školek těšit na novinku. „V návrhu rozpočtu na letošní rok je navržená investice na výměnu podlahy v MŠ Jilemnického,“ uvedl vedoucí hodonínského odboru Ekonomiky a financí Marián Maňák.

Cíl: udržet kapacitu

Cílem radnice bude u základních škol udržet při současném demografickém vývoji celkovou kapacitu dva a půl tisíce žáků. Podle koncepce by se tak neměla opakovat situace, kdy jedna ze škol přišla o čtyři sta žáků, kvůli ukončení vzdělávání na odloučeném pracovišti.

Od příštího školního roku se ale na hodonínských základkách zruší třídy s rozšířenou výukou matematiky a přírodovědných předmětů. „Proti školnímu roku 2005 až 2006 se počet žáků v těchto třídách snížil z více než tří set na devětadvacet,“ poukázal Smejkal.

Ani o třídy s rozšířenou výukou jazyků není takový zájem, jaký by se dal očekávat. 
V současné době tak existují jen v Základní škole na Mírovém náměstí a U Červených domků.

Přesto se má hodonínské základní školství více zaměřit na individuální péči o talentované žáky než na tu kolektivní. „Nabídky rozvíjet svůj talent v uměleckých oborech využívá v současné době devět set žáků pouze v základní umělecké škole,“ upozornil autor koncepce.

Hodonínská radnice má také zájem o zachování plaveckého výcviku žáků, a to ve dvou ročnících. „Formou základního a zdokonalovacího výcviku,“ přiblížil Smejkal.

Také jednu ze základních škol čeká v příštím roce nákladnější investice, a to rekonstrukce sociálního zařízení. Těšit se na ní může ZŠ Vančurova. „Koncepční záměry nelze považovat za definitivně platné až do roku 2020. Předpokládá se, že v průběhu příštích let se vyhodnotí a upřesní,“ dodala mluvčí hodonínské radnice.

https://hodoninsky.denik.cz/zpravy_region/hodonin-chce-vsechny-skoly-i-v-roce-20120103.html