Exředitele hodonínské zoo obvinila policie

27.07.2010 18:33

Zdroj: Hodonínský deník

Hodonín – Po několikatýdenním šetření v hodonínské zoologické zahradě policie obvinila dva muže z porušování povinností při správě cizího majetku. Jedním z nich je bývalý ředitel zoo Miroslav Frais, který policejní obvinění potvrdil.

 

Odvolaný ředitel hodonínské zoo Miroslav Frais

Odvolaný ředitel hodonínské zoo Miroslav Frais

Autor: archiv

„Ano, policie už mě informovala o obvinění,“ nezastíral Frais. Jak sdělil policejní mluvčí Petr Zámečník, vyšetřovatel obvinil ze stejného trestního činu formou účastenství i dalšího muže, který se podílel na dodání techniky a zařízení pro zoo.

„Při realizaci výstavby vzdělávacího centra v ZOO Hodonín byla zaúčtována a zaplacena faktura na částku přesahující osm set tisíc korun. Předmětem objednávky bylo dodání běžné výpočetní techniky a multimediálního zařízení,“ přiblížil výsledek šetření Zámečník.

Jak dále vysvětlil, ve skutečnosti byl předmět zakázky změněn, kdy za stejnou cenu bylo dodáno zboží podstatně nižší hodnoty. „ Tímto jednáním byla ZOO Hodonín způsobena škoda přesahující čtyři sta tisíc korun,“ informoval Zámečník. Ten také konstatoval, že v případě odsouzení hrozí pachatelům až dvouletý trest odnětí svobody nebo zákaz činnosti.

Bývalý ředitel Frais, který po odvolání zůstal zaměstancem zoo, je ale připraven prokázat svou nevinu. „Bráním se a budu se bránit. Jsem nevinný,“ nevzdává se Frais. Na otázku, jestli se chce poté, co ho policie obvinila, do ředitelského křesla ještě vrátit, ale přímo neodpověděl.

Toho už koncem května městská rada odvolala z funkce ředitele zoo. Dočasně teď vede zahradu zoolog Jaroslav Hyjánek. Ten uvedl, že Frais byl ředitel a za chod zoo zodpovídal on. „Jestli se stalo pochybení nebo to byl úmysl, to ať vyšetří policie. Ale tím, že Frais svalí vinu na mě nebo na ekonomku, se zbavuje zodpovědnosti manažera,“ podotkl Hyjánek.

Na nesrovnalosti v účetnictví zoo dlouhodě poukazoval i opoziční zastupitel za Nezávislé a člen finančního výboru Igor Taptič. „Jsme ještě moc daleko od konce tohoto příběhu. Na celém případu je tragické to, že se situace dostala až sem. Město a hlavně starostka Grauová měla zakročit už mnohem dříve,“ řekl Taptič.

Právě hodonínská starostka Milana Grauová (ODS) se má tento týden sejít s policejním vyšetřovatelem, aby získala více informací a mohla podniknout případně další kroky. „Pokud policie podala obvinění, tak ví proč,“ řekla pouze k obvinění ředitele zoo Grauová.

Jak také uvedla, na kontrolu do zoo poslalo město také svého právníka. „Minulý týden právník města provedl v zahradě kontrolu v návaznosti na kompetence a zodpovědnost jednotlivých zaměstnanců v zařízení,“ uvedla Grauová. Ta také uvedla, že v nejbližší době vyhodnotí výsledky kontroly a všechny dostupné podklady. „Na dalším postupu v této záležitosti se poradím s právníkem města,“ dodala Grauová.

Na funkci ředitele hodonínské zoo už přitom probíhá výběrové řízení. Zájemci se mohou o tuto pozici ucházet až do konce srpna.