Hodonínská zoo řeší další skandál, na síti se objevila nahrávka s výhrůžkami

01.09.2010 07:28

Zdroj: MF Dnes

Zděšení vyvolala nahrávka, která se objevila na serveru YouTube. V ní hovoří hlas patřící zřejmě odvolanému řediteli hodonínské zoo Miroslavu Fraisovi. Ten mluví s dalším mužem, jehož identita není z nahrávky patrná. Frais se přitom v rozhovoru netají tím, že je v kontaktu s lidmi, u kterých si lze objednat i vraždu. Na zhruba šestiminutové nahrávce dva muži hovoří o současném řediteli zoo Jaroslavu Hyjánkovi. Toho po květnovém odvolání Fraise hodonínští radní dočasně pověřili řízením hodonínské zoo. Nahrávka se přitom objevila jen dva dny před termínem odevzdání podkladů k výběrovému řízení na nového

šéfa zahrady. Zatím není jasné, jestli to není i pokus o diskreditaci odvolaného ředitele. Pravost nahrávky se totiž zatím nedá ověřit. Miroslava Fraise MF DNES několikrát kontaktovala telefonicky, e-mailem i prostřednictvím SMS zpráv. K nahrávce se ale nevyjádřil.

 

Řekl mi, že bych nemusel odejít po svých, svěřil se ředitel

"Od rána mi volalo několik lidí z města a přicházeli za mnou i zaměstnanci zoo. Chtěli mě upozornit, že na nahrávce inženýr Frais dává najevo, že má už na mě objednanou nějakou skupinu lidí, která už mi sem několikrát přišla ublížit, ale on to zatím vždy stopnul," komentoval pasáže z nahrávky Hyjánek. "Vzhledem k praktikám, které vím, že inženýr Frais jako manažer používá, mi to zapadá přesně do jeho stylu," řekl muž, kterému by podle nahrávky, jejíž pravost ovšem není ověřena, mohlo jít i o život. Hyjánek podle svých slov nahrávkou až tak překvapený nebyl. Podle něj se totiž výhrůžky směrem k němu objevily ve Fraisových ústech už před několika týdny. "Řekl mi, ať přehodnotím své aktivity v zoo a svou případnou budoucí kariéru tady. V té době jsem ještě nechápal, co Frais myslel tím, když mi řekl, že bych odsud také už nemusel odejít," popisuje Hyjánek rozhovor, který vedli zhruba před dvěma měsíci. "Na mou nechápavou reakci mi řekl, že bych nemusel odejít po svých, ale odjet třeba na vozíku," upřesnil pak Hyjánek. Zaměstnanci zoo jsou podle jednoho z nich, který si ale nepřál uvést své jméno, zděšeni. "Jsme pobouřeni. Navíc je známý svou výbušností a ještě je i držitelem zbrojního průkazu, to je na pováženou," okomentoval situaci jeden z Fraisových bývalých podřízených.

 

Nahrávku bude muset Frais vysvětlit

Podle hodonínského policejního mluvčího Petra Zámečníka je Frais obviněn z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku, za který mu hrozí až dva roky vězení. Přesto má doma zbraň. "Jeho obvinění ale přímo nesouvisí s držením této zbraně," objasnil Zámečník.

Nahrávku okomentovali také někteří hodonínští zastupitelé. "V první chvíli mě napadlo, že se Frais buď zbláznil, nebo jen dělá ramena. Poznal jsem ho jako velmi sebejistého člověka. Pokud je nahrávka autentická, měl by úplně odejít z veřejného života v Hodoníně," soudí zastupitel František Ondruš, který nedávno kvůli kauzám na hodonínské radnici vystoupil z klubu zastupitelů za ODS. "Ta nahrávka je tedy opravdu silné kafe," přidal svůj komentář Nezávislý Ivo Knápek. Také podle starostky Hodonína Milany Grauové (ODS) je to, co se na nahrávce objevilo, "prostě špatně." Podle ní navíc záležitost poškodí stranu před volbami. Členem ODS je totiž i bývalý ředitel zoo Frais. "Samozřejmě vyzveme pana Fraise k tomu, aby nám to vysvětlil," slíbila za tamní organizaci ODS Grauová. Zda by mohli spolustraníci Fraise vyzvat k vystoupení z ODS, ale zatím předjímat nechtěla.

 

Odvolaný ředitel čeká na soud

Na otázku, zda se Miroslav Frais stejně jako Hyjánek, přihlásil do výběrového řízení na pozici šéfa zoo, se zatím odpověď zjistit nepodařilo. Celá kauza je podle Hyjánka o to nemorálnější, že žije už několik let s Fraisovou dcerou.

"Pokud se Frais vrátí po výběrovém řízení do zahrady jako staronový ředitel, podá polovina zaměstnanců okamžitě výpověď," okomentoval situaci v zoo jeden ze zaměstnanců. Miroslav Frais stál v čele hodonínské zoo osmadvacet let. Kvůli prokázaným nesrovnalostem v účetnictví, na které upozorňoval kontrolní výbor zastupitelů v čele s Igorem Taptičem (Nezávislí) řadu měsíců, byl Frais z postu šéfa příspěvkové organizace města jeho Radou nakonec odvolán. Policie nedávno Fraise obvinila z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Teď čeká odvolaný šéf na soud. Hrozí mu až dva roky vězení.

 

KOMENTÁŘE

Zdroj:Hodonínský deník

Neuvěřitelné
návštěvník ZOO, dnes 9:08
 

NEUVĚŘELNÉ - to je všechno jedna sebranka Frais, Hyjánek i Vymazal. Můj názor je ten, že to na něho pan Hyjánek s Vymazalem pěkně ušili. Vkladám příspěvěk, který jsem si přečetl v diskuzi k minulému článku : \" Pravda je, že Frais je skutečně Hyjánkův skorotchán. Další pravdou je, spory v jejich rodině skutečně existují. Další pravdou je, že náhravka, kterou můžete slyšet na youtube pořídil pan Vymazal, který v ZOO provozuje bufet a dlouhá léta lezl Fraisovi někam, aby se tam udržel. Teď se zdá, že se ředitel bude měnit a pan Vymazal začal kopat za jiný tým - Hyjánkův. Pokud to Hyjánek vyhraje, tak má bufet zajištěn i nadále. Další pravdou je že pokud příjdete s dětmi do ZOO a hazíte svoje korunky do automatu na fotky a na různé pohyblivé atrakce, tyto peníze ve skutečnosti padají do kapsy nezaměstnané slečny Veroniky Fraisové - Hyjánkovi přítelkyně, která je jejich majitelka. Nicméně na všech atrakcích naleznete cedulku, že provozovatelem je pan Jiří Vymazal - takže nádherná spolupráce. A to se nezmiňuji o tom, jak čistý pan Hyjánek přišel k jednopokojovému bytu, přestože neměl v Hodoníně trvalé bydliště - slečna Fraisová, která v té době pracovala na Městské bytové správě holt umí čarovat. Malá ukázka toho jak čistý a nevinný Hyjánek bojuje o místo ředitele , proč ne když je to pro něj zlatý důl\"