Do voleb jdou i zcela nové strany

11.08.2010 07:33
Zdroj: Hodonínský deník
Hodonínsko /ROZHOVOR/ - Politické strany měly v úterý do šestnácti hodin poslední šanci k odevzdání svých kandidátek do komunálních voleb. Kromě tradičních politických seskupení se do zastupitelstev a vedení obcí pokouší dostat své lidi i nové strany.

„V Hodoníně odevzdaly kandidátky KSČM, TOP 09, Věci veřejné, KDU–ČSL, ČSSD, ODS, Nezávislí, SNK – Šance pro Hodonín, Sdružení nestraníků, Konzervativní strana a Sdružení změna,“ vyjmenovala deset politických stran a hnutí, které se budou v říjnu ucházet o přízeň voličů, vedoucí odboru organizačních a vnitřních věcí na hodonínské radnici Milana Vršťalová .

Obhajovat svůj post tak hodlá současná starostka Milana Grauová, která je lídrem kandidátky hodonínské ODS. O křeslo starosty se ale uchází i bývalý starosta Lubor Šimeček, který kandiduje za nové politické seskupení Šance pro Hodonín.

Změn dostála i kandidátka ČSSD. Do jejího čela si členská základna zvolila ředitele státního okresního archivu Jiřího Mráku. Místostrostka Zuzana Domesová, kterou hodonínští sociální demokraté na kandidátku nenavrhli, se nakonec rozhodla jít do voleb za Sdružení nestraníků a poprvé po mnoha letech v politice tak nefiguruje na kandidátce ČSSD. „V pátek jsem vystoupila ze sociální demokracie a se mnou sedm dalších kolegů,“ sdělila Domesová.

Pozici na hodonínské radnici obhajuje také místostarostka Anna Matějková, která jde do voleb z prvního místa kandidátky KDU–ČSL.

Noví místo starých

V Kyjově se oproti Hodonínu snaží do tamějšího zastupitelstva prorazit celkem šest stran. Jak informoval vedoucí odboru organizačních a vnitřních věcí Jiří Sochna, kandidátky odevzdaly KSČM, ODS, ČSSD, Sedmadvacítka nezávislých, Zemanovci a KDU–ČSL.

Křeslo starosty obhajuje nynější kyjovský starosta František Lukl, který je lídrem strany Sedmadvacítka nezávislých. Ze stejné pozice, ale na kandidátce ODS, se o obhajobu v komunáních volbách pokouší i místostarosta Miroslav Hula.

Ve Veselí nad Moravou se o místa v tamějším zastupitelstvu střetne osm politických seskupení: KSČM, ODS, ČSSD, SNK–Evropští demokraté, KDU–ČSL, Věci veřejné, Sdružení nezávislých kandidátů veselská perspektiva a Sdružení nezávislých kandidátů Veselská volba 2002.

Stejně jako v Hodoníně a Kyjově také tamější starosta Jarolav Hanák obhajuje ve volbách svůj post, a to jako lídr kandidátky ČSSD. Jeho soupeřem bude nynější místostarosta Vilém Reichsfeld. Ten povede do voleb Sdružení nezávislých kandidátů Veselská volba 2002, jejichž kandidátka doznala velkých změn.

„Přesně jedna třetina členů strany už nechce nebo nemůže znovu kandidovat, proto jsme je museli nahradit novými lidmi,“ uvedl Reichsfeld.