Bývalý majoritní vlastník Hamé Leoš Novotný se loni pokoušel koupit firmu zpět

02.07.2010 20:40

 

01. 07. 2010 – 15:17

Skvělý obchod udělali v roce 2008 Leoš Novotný, Martin Nuhlíček a Radim Hlaváček. Za téměř 4,5 miliard korun prodali islandské skupině Nordic Partners potravinářskou společnost Hamé. Poslední velkou splátku obdrželi zhruba týden před krachem druhé největší islandské banky Landsbanki.

I Hamé loni silně pocítilo globální hospodářskou mizérii. Toho se pokusil využít osmačtyřicetiletý Leoš Novotný. Islanďanům nabídl, že od nich Hamé odkoupí. Jeho nabídka se ale pohybovala zhruba na úrovni poloviny toho, co Nordic Partners v roce 2008 za Hamé zaplatila. Vzhledem k tomu, že Novotný vlastnil 50,14 procent firmy, zaplatil by, to co inkasoval. Jenže by neměl polovinu společnosti, ale hned celou.

Islanďané si ale za svojí investicí stáli a Hamé si ponechali. Pro Nordic Partners byla koupě moravské firmy historicky největší akvizicí. Je tedy jasné, že prodej s tak velkou ztrátou nebyl akceptovatelný. Novotný se tak tak může věnovat tomu, co ho nejvíc baví – střílet lesní zvěř.

Hamé dnes vyrábí paštiky, hotová jídla, konzervy, sterilovanou zeleninu, kečupy, omáčky, marmelády, kompoty, bagety nebo kojeneckou stravu vyrábí v osmi továrnách. Mezi nejznámější značky patří Hamé, Otma, Znojmia, Veselá pastýřka, Hamánek, Seliko.