Babybox bude také v Hodoníně

14.08.2010 09:00

Zdroj: Hodonínský deník

Uskutečnění projektu teď závisí na finančních darech. Jen zhotovení babyboxu, který se v kraji nachází zatím jen v Brně, totiž stojí dvě stě padesát tisíc korun. Vedení hodonínské nemocnice už má i vymyšleno, kde schránku na dítě zřídí.

„Odstraníme část oplocení nemocnice u hlavní cesty a v bloku za rohem umístíme babybox,“ informoval ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík. Jak poznamenal, box na dítě se nesmí nacházet v samotném areálu nemocnice, protože musí být zachována anonymita matky. „Pokud se žena rozhodne k odložení dítěte, tak se nachází v zoufalé situaci a musí mít pocit bezpečí,“ upozornil Tesařík.

Box proto funguje tak, že se spustí zvuková signalizace na dětské pohotovosti, jehož personál novorozence neprodleně vyzvedne druhými dvířky zevnitř budovy. Matka má tedy dostatek času nepozorovaně odejít.

Jestli tuto možnost budou mít ženy právě v Hodoníně, teď závisí podle předsedy Občanské sdružení Babybox pro odložené děti — Statim Ludvíka Hesse, především na šlechetnosti sponzorů. „Naše sdružení je odkázáno na finanční pomoc lidí, proto si můžu stěží dovolit otevřít jeden babybox za měsíc,“ nastínil situaci Hess. Jenom výroba samotného vyhřívaného boxu totiž stojí dvě stě padesát tisíc. K částce je ale nutné připočítat i provozní náklady. Ve schránce se musí udržovat teplota sedmatřicet stupňů Celsia, nutný je také pravidelný servis a revize.

Hodonín je vhodný

Právě náklady na zřízení vyhřívané schránky jsou podle ředitele Tesaříka důvodem, proč došlo k odložení záměru. „Projekt jako takový je připravený už od ledna,“ upozornil však Tesařík. Na otázku, proč si Ludvík Hess a Statim vybral právě hodonínskou nemocnici, předseda sdružení odpověděl, že roli sehrála lokalita. „Na jižní Moravě máme babybox jenom v Brně, a pak máme v tomto kraji velkou díru,“ odůvodnil výběr místa Hess a ještě dodal, že na Hodonínu je sympatická také jeho těsná blízkost se slovenskými hranicemi.

Podle ředitele Tesaříka má ale Hodonín například před Kyjovem výhodu ve vyšším počtu obyvatel. Jak totiž uvedl, s koncentrací lidí narůstá i riziko odložení dítěte, zvlášť v dnešní době, která je poznamenaná krizí a nezaměstnaností.

Po celé České republice přitom sdružení otevřelo už osmatřicet babyboxů a podařilo se tak zachránit dvaatřicet dětí. První a dosud jediná schránka pro odložené děti na Moravě je v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří. „Od roku dva tisíce pět do babyboxu odložily matky šest dětí,“ uvedl tiskový mluvčí této nemocnice Pavel Gejdoš.

V srpnu chce Ludvík Hess stihnout otevřít nový babybox také v Karviné. V září přijdou na řadu Litoměřice a potom Hodonín.