Ambrozek postavil za miliony dům v Kyjově, neví se jak

26.08.2010 13:20
Zdroj: Hodonínský deník
 
Lidovecký exministr Libor Ambrozek podle čtvrtečních Hospodářských novin neumí uspokojivě vysvětlit, kde vzal deset milionů korun na svůj nový dům v Kyjově. Na základě svých propočtů míní Hospodářské Noviny, že možná zneužíval poslanecké náhrady.
Autor:
Petr Turek

 

Libor Ambrozek
Libor Ambrozek
Autor: Archiv Slovácka

Podle bývalého ministra životního prostředí financoval nový dům v Kyjově z prodeje bytu v Praze, dědictví, stavebního spoření, manželčiných a jeho úspor.

Hospodářské noviny spekulují s možným zneužíváním poslaneckých náhrad. „Formulaci zneužívat odmítám. Poslanecká náhrada je normálně součástí příjmů. Hold je na výkon funkce. A samozřejmě to, co jsem nespotřeboval na výkon funkce, zůstalo součástí mého příjmu. Takhle to dělají všichni poslanci. Nevím o nikom, kdo by to, co úplně nepoužije přímo na výkon funkce, vracel do státního rozpočtu,“ hájí se Ambrozek, který se má brzy stát vicehejtmanem Jihomoravského kraje za KDU-ČSL.

Podle údajů, které exministr Hospodářským novinám poskytl, prý zbývá vysvětlit pět a půl milionu. „Pokud si nic nepůjčil, musel by je Ambrozek během čtrnácti let v politice ušetřit. Problém ale je, že to nejsou úspory za celou jeho kariéru. Když se totiž deník Právo v roce 2005 Ambrozka ptal na jeho majetkové poměry, politik řekl, že má na kontě dva miliony korun. Od té doby by tedy musel naspořit tři a půl milionu korun. Aby to dokázal, musel by si měsíčně dávat stranou 63.000 korun. To je celý čistý plat, který bral po většinu tohoto období jako předseda sněmovního výboru pro životní prostředí," uvedli čtvrteční Hospodářské noviny.

Jejich redakce přitom do výpočtu nezahrnula prokazatelné vedlejší výdaje Ambrozkovy rodiny – sponzorské dary KDU-ČSL ve výši necelých 189 tisíc korun, nákup chaty za 350 tisíc korun či dovolenou v Antarktidě. Ta podle jeho vlastního prohlášení vyšla na sto tisíc korun.

„Z čeho tedy Ambrozek živil své tři děti a ženu, která byla nejméně do roku 2006 na rodičovské dovolené?" ptají se Hospodářské noviny. A dochází k závěru, že jelikož Ambrozek nepodnikal, „zbývaly mu jedině poslanecké náhrady. Tedy peníze určené výhradně na dopravu, ubytování či ošacení".