Zdravice prezidenta delegátům 23. kongresu Občanské demokratické strany

03.11.2012 20:40

 

Zdravice prezidenta delegátům 23. kongresu Občanské demokratické strany

 

Vážený pane předsedo, vážení delegáti, děkuji za pozvání na Váš kongres, ale dnes odlétám na summit Evropská unie – Asie, který se koná v dalekém Laosu. Dovolte mi proto, abych Vás pozdravil alespoň touto formou.

Přeji Vašemu jednání úspěch. Ten je potřebný vždy, ale v dnešní situaci pravděpodobně ještě více než kdykoli jindy. Těžké období prožívá evropský kontinent, se kterým jsme naším současným angažmá v Evropské unii svázáni v dobrém i zlém více, než tomu bylo kdykoli v minulosti. Těžké období prožívá naše země, v níž občané ztrácejí důvěru ve své politické představitele, v demokratický systém i v budoucí ekonomickou prosperitu. Těžké období prožívá – jak bylo zjevné již delší dobu, ale jak to více než názorně ukázaly poslední volby – i Občanská demokratická strana.

Toto všechno víte jistě stejně dobře jako já. Situace v ODS mi lhostejná není, ale nemíním Vám dávat jakékoli rady či doporučení. K tomu nemám sebemenší oprávnění. Navíc vím, že mnozí z Vás si jsou hloubky současného problému ODS dobře vědomi. Věřím proto, že Váš dnešní kongres nebude promarněn. Je v této chvíli pouze na Vás, zda naleznete dostatek síly a odvahy k závažným rozhodnutím. Zda bude toto Vaše rokování znamenat pozitivní bod obratu. Zda bude představovat nový impuls k tomu, aby se ODS znovu stala respektovanou, důvěryhodnou a veřejnosti srozumitelnou pravicovou stranou.

Taková strana mou podporu určitě bude mít. A proto si ještě jednou dovolím zopakovat, že Vašemu jednání přeji úspěch. Bez jasných a přesvědčivých výsledků si veřejnost Vašeho kongresu nepovšimne. To by však byla velká chyba.

Václav Klaus, 3. listopadu 2012

 

https://www.klaus.cz/clanky/3224